Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

[Download] "Utvalda krönikor: 2011-2014" by Emil Jensen * eBook PDF Kindle ePub Free

Utvalda krönikor: 2011-2014

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Utvalda krönikor: 2011-2014
  • Author : Emil Jensen
  • Release Date : January 20, 2014
  • Genre: Social Science,Books,Nonfiction,
  • Pages : * pages
  • Size : 964 KB

Description

Emil Jensen har slĂ€ppt fem hyllade album som artist, tvĂ„ ljudböcker med sina mellansnack och monologer och turnerat genom norra Europa med sina förestĂ€llningar dĂ€r hen blandar musik, lyrik, komik och mellansnack till en helt egen genre. Emil gjorde sin lĂ„ngfilmsdebut som skĂ„despelare i Jan Troells Oscarsbidrag Maria Larssons eviga ögonblick, har gjort en hel sommarturnĂ© per cykel för hĂ„llbar utveckling, hen hörs i P1s ”Tankar för dagen”, skriver krönikor i ETC, har sitt egna program ”Mellansnack” i Sveriges Radio och sen tidigare Ă€r Emil Ă€ven europamĂ€stare i poetry slam.
I denna samling av krönikor, kastar sig Emil med sprÄklig akrobatik mellan samtiden och framtiden, mellan humor och allvar, personligt och globalt och visar att det egentligen Àr samma sak.
INTERVJU MED EMIL JENSEN
I alla Ă„r har du arbetat med det talade och sjungna ordet i alla dess former – som lĂ„tskrivare och sĂ„ngare, i form av monologer, scenlyrik, komik, mellansnack och radiokrönikor. Först nu vĂ€ljer du att slĂ€ppa dina ord i tryckt form, hur kommer det sig?
– Jag vet inte ens om jag vĂ€ljer. Det Ă€r nog bara ett grupptryck som jag inte lĂ€ngre orkar stĂ„ emot! Allt ifrĂ„n förlag som legat pĂ„ mig till min mamma som inte kan fĂ„ in P1 pĂ„ sin köksradio.
– Och sĂ„ fick jag frĂ„gan av en person som hade en kompis, en stor beundrare som var döv och som brukade gĂ„ pĂ„ alla mina spelningar. Och dĂ„ bestĂ€mde jag mig för att sluta vara sĂ„ anal - och göra det möjligt att lĂ€sa.
Hur dÄ anal?
– Jo, men jag har alltid varit sĂ„ noga med att skilja mina uttrycks sĂ€tt Ă„t; att det jag skrivit för det talade ordet inte ska lĂ€sas. Ofta har jag inte ens skrivit ner mina sceniska texter, utan försökt lĂ€ra mig dem utantill medan jag ”skrivit” dem, för att hĂ„lla det sĂ„ lĂ„ngt frĂ„n ett papper det bara gĂ„r.
Men dina krönikor Àr dÀremot frÄn början skrivna för att lÀsas i olika tidningar?
– Ja, dessa Ă€r verkligen undantaget som bekrĂ€ftar regeln. Dessutom Ă€r det speciellt att skriva för en tidning med sĂ„ tydlig politisk profil. Det gör att jag kan uttrycka mig pĂ„ ett annat sĂ€tt. Jag vet att ingen högerextremist i vĂ€rlden lĂ€ser ETC, sĂ„ jag kan skriva frĂ„n hjĂ€rtat vad jag tĂ€nker om dessa Ă„tta Ă„r med Reinfeldt!
Menar du att Reinfeldt Àr högerextremist?
– Ja?
– Men jag kan ocksĂ„ kritisera vĂ€nstern pĂ„ ett sĂ€tt som hade kĂ€nts fel att göra i ett annat forum. För att inte tala om mitten. De ska jag börja gĂ„ hĂ„rdare Ă„t!
Tankar för dagen Àr ocksÄ ett ganska speciellt forum?
– Ja, verkligen. En mĂ„ste förhĂ„lla sig till att de flesta som hör ens tankar för dagen gör det nĂ€r de precis har vaknat. Eller knappt har vaknat! Det har lĂ€rt mig mycket att tĂ€nka pĂ„ det.
Hur menar du dÄ?
– Annars Ă€r jag sĂ„ van vid att skriva helt förutsĂ€ttningslöst och helt utan tanke pĂ„ adressat eller mottagare. I grunden Ă€r jag ju lĂ„tskrivare och för mig har det alltid handlat om att berĂ€tta historier – fiktiva eller autentiska eller oftast bĂ„de och, men alltid historier. Antagligen Ă€r detta förklaringen till att jag rört mig sĂ„ mycket i den muntliga traditionen. Mina andra uttrycksformer - allt som inte Ă€r musik - har frĂ€mst sprungit ur mellansnack som spĂ„rat ur pĂ„ mina konserter – mellansnack som sen blivit scenisk lyrik, stĂ„ upp-komik och ligg ner-tragik. Och sĂ„ smĂ„ningom dĂ„ ocksĂ„ krönikor och tankar för dagen. Eller natten. Eller vilken tid pĂ„ dygnet det nu behövs tĂ€nkas sĂ„na hĂ€r tankar!


PDF Ebook Download "Utvalda krönikor: 2011-2014" Online ePub Kindle